avagy útmutató a rákok, kagylók, halak helyes elfogyasztásához
Talán sokan emlékszenek még a Micsoda nő című filmre, ahol Julia Robertsnek egy üzleti azaz formális étkezés alkalmával csigát kellett elfogyasztani és az étek az asztalon átrepülve a szomszédos asztalnál ülő hölgy ruhakivágásában végezte?
De nehogy azt gondoljuk, hogy csak a csiga megevéséhez használatos csigafogó helyes technikájának elsajátításához szükséges gyorstalpaló tanfolyamot végeznünk, mert a garnélarák (gambaretto), az apró rákok (mazzancolla), a homár, a kagyló (cozze, vongole, conchigila) szintén nagy kihívás elé tud bennünket állítani. Különösen ha formális alkalomról van szó, ahol a kezek, ujjak használatát minden esetben kötelező érvénnyel el kell kerülnünk. A halak és rákfélék fogyasztására vonatkozó etikett előírások szerint ezeket az ételféleségeket nem lehet a normál hús felvágására használt késsel és villával fogyasztani, hanem csak speciális evőeszközökkel, melyek a következők:
- halkés és halvilla (vagy normál villa), melyek mindig nem oxidálódó fémből vagy ezüstből készülnek
- egy kis két- vagy háromágú villa, amit a tányér jobb oldalán helyeznek el, ez lesz a legjobb barátunk a kagylók és apró rákok elfogyasztásához,
- egy speciális eszköz a rákokhoz, amely hosszú és vékony egyik végén egy kis kanálszerűséget találunk, a másik végén egy apró pici kétágú villát,
- rákolló, amely a rák kemény páncéljának a feltörését szolgálja.
Halak fogyasztása
Halat a legtöbb esetben az étteremben már eleve úgy szervírozzák, hogy bőrét és gerincét, a nagyobb szálkákkal együtt már kiemelték (otthon is így illik tálalni). A halfilét már csak villával fogyasztjuk, és az esetlegesen még a húsban levő szálkákat is a villa segítségével távolítjuk el.
Ha a halat egészben szervírozták (pl.: kisebb halak, lepényhal esetében ez így történik) a halkés az egyetlen eszköz amit használhatunk arra, hogy a halról eltávolítsuk a bőrét és kiemeljük szálkákat. A halkés mindig a tányér jobb oldalán található. A halkés és halvilla segítségével előbb a hal fejét majd farki részét távolítjuk el, utána a hal felső részét a gerincoszlopnál megvágjuk és kiemeljük a gerincoszlopot. A halat a továbbiakban villával fogyasztjuk mert a halkés nem használható arra, hogy a hal húsából kisebb darabokat vágjunk. Igaz a hal húsa annyira puha, hogy nem is szükségeltetik ehhez vágó eszköz.
Egyetlen kivétel van amikor a hal fogyasztásához hagyományos kést lehet használni, ez az amikor olyan étel kerül felszolgálásra ami "dobozos" halat tartalmaz: azaz olajban készült, konzervált tonhalat, szardíniát ,lazacot, stb. Ezeknek a halaknak már teljesen más ízük van mint a hagyományos sütési - főzési eljárással készült társaiknak így nincs szükségük speciális evőeszközökre.