2012. november 8.

Rákok és kalandok

avagy útmutató a rákok, kagylók, halak helyes elfogyasztásához

Étkezés és etikett

Talán sokan emlékszenek még a Micsoda nő című filmre, ahol Julia Robertsnek egy üzleti azaz formális étkezés alkalmával csigát kellett elfogyasztani és az étek az asztalon átrepülve a szomszédos asztalnál ülő hölgy ruhakivágásában végezte?
De nehogy azt gondoljuk, hogy csak a csiga megevéséhez használatos csigafogó helyes technikájának elsajátításához szükséges gyorstalpaló tanfolyamot végeznünk, mert a garnélarák (gambaretto), az apró rákok (mazzancolla), a homár, a kagyló (cozze, vongole, conchigila) szintén nagy kihívás elé tud bennünket állítani. Különösen ha formális alkalomról van szó, ahol a kezek, ujjak használatát minden esetben kötelező érvénnyel el kell kerülnünk. A halak és rákfélék fogyasztására vonatkozó etikett előírások szerint ezeket az ételféleségeket nem lehet a normál hús felvágására használt késsel és villával fogyasztani, hanem csak speciális evőeszközökkel, melyek a következők:


-        halkés és halvilla (vagy normál villa), melyek mindig nem oxidálódó fémből vagy ezüstből készülnek
Étkezés és etikett: halkés és halvilla
-        egy kis két- vagy háromágú villa, amit a tányér jobb oldalán helyeznek el, ez lesz a legjobb barátunk a kagylók és apró rákok elfogyasztásához,
Étkezés és etikett: villa kagylókhoz
-        egy speciális eszköz a rákokhoz, amely hosszú és vékony egyik végén egy kis kanálszerűséget találunk, a másik végén egy apró pici kétágú villát,
Étkezés és etikett: rákolló, rákvilla
-         rákolló, amely a rák kemény páncéljának a feltörését szolgálja.


Halak fogyasztása


Halat a legtöbb esetben az étteremben már eleve úgy szervírozzák, hogy bőrét és gerincét, a nagyobb szálkákkal együtt már kiemelték (otthon is így illik tálalni). A halfilét már csak villával fogyasztjuk, és az esetlegesen még a húsban levő szálkákat is a villa segítségével távolítjuk el.


Étkezés és etikett: a halkés használataHa a halat egészben szervírozták (pl.: kisebb halak, lepényhal esetében ez így történik) a halkés az egyetlen eszköz amit használhatunk arra, hogy a halról eltávolítsuk a bőrét és kiemeljük szálkákat. A halkés mindig a tányér jobb oldalán található. A halkés és halvilla segítségével előbb a hal fejét majd farki részét távolítjuk el, utána a hal felső részét a gerincoszlopnál megvágjuk és kiemeljük a gerincoszlopot. A halat a továbbiakban villával fogyasztjuk mert a halkés nem használható arra, hogy a hal húsából kisebb darabokat vágjunk. Igaz a hal húsa annyira puha, hogy nem is szükségeltetik ehhez vágó eszköz.
Egyetlen kivétel van amikor a hal fogyasztásához hagyományos kést lehet használni, ez az amikor olyan étel kerül felszolgálásra ami "dobozos" halat tartalmaz: azaz olajban készült, konzervált tonhalat, szardíniát ,lazacot, stb. Ezeknek a halaknak már teljesen más ízük van mint a hagyományos sütési - főzési eljárással készült társaiknak így nincs szükségük speciális evőeszközökre.



2012. október 18.

Irány az állásinterjú

Az állásinterjú mindenki életében fontos, már amennyire fontosnak gondoljuk egy állás megszerzését (hrs berkekben ugyanis megkülönböztetik azokat az álláskeresőket, akik ugyan beadják pályázatukat és még alkalmasak is a meghirdetett pozícióra, de belsőleg valamilyen oknál fogva még nem készültek fel a váltásra). A legtöbben már tudják, hogy az állásinterjú során az első benyomás elve működik, azaz nem mindegy, hogy milyen a megjelenésünk, a kézfogásunk, hogyan és miként beszélünk magunkról, tanulmányainkról, eddigi munka tapasztalatainkról valamint testbeszédünk mire utal mennyiben támasztja alá azt amit mondunk.

A megjelenésünk meghatározó eleme közé tartozik az öltözetünk, frizuránk, sminkünk, ápoltságunk, ruházati kiegészítőink, ékszerünk, táskánk, stb. Állásinterjú esetélben az öltözetre valamint a hozzákapcsolódó elemekre alapvetően az üzleti protokoll előírásai vonatkoznak, de hozzátéve azt a kiegészítést, hogy a megpályázott pozíciónak megfelelően azért vannak módosítási lehetőségek. Egy rakodói vagy burkolói pozíció kapcsán azért furcsán hat, ha valaki öltönyben mellénnyel, aktatáskával jelenik meg, egy ügyfélkezelői állásnál a farmer, póló kombináció válthat ki ellenérzést vagy egy kreatív munkatársnál egy konzervatív szürke öltöny viselete sem feltétlenül azt sugallja, hogy az illetőben csak úgy teng a kreativitás.